Blog Erik Beukenkamp

Erik Beukenkamp,  Informatiemanager
en lid van het kernteam van de Omgevingsvisie.

Let’s go Digital!
Zaanstad, stad van de toekomst…

De omgevingsvisie van Zaanstad komt eraan. Via een indrukwekkend traject van het ophalen van de dromen van de inwoners tot het ontwikkelen van scenario’s gebaseerd op toekomstverkenningen worden steeds meer de contouren zichtbaar van het Zaanstad van 2040. Naar verwachting zal eind 2022 de Zaanse Omgevingsvisie opgeleverd worden.

Maar dan? Wie gaat de visie lezen? Wat kan je er eigenlijk mee? Wat betekent het nu voor de gemiddelde inwoner van Zaanstad? Dat is waar de inzet van technologie kan helpen.

Al in de eerste vastgestelde plannen is te lezen over de technische ambitie om de omgevingsvisie in een eigentijds en aansprekend digitaal systeem vorm te geven. Dat gaat in eerste instantie natuurlijk over de manier waarop de informatie is terug te vinden, een website, een app. Maar we kunnen natuurlijk steeds meer!

Technologie is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en is ook volop aanwezig in de stad. We meten steeds meer, weten steeds meer. Hoeveel verkeer gaat er over een bepaalde weg, hoever is de fundering gezakt, luchtvervuiling, geluidsniveaus, verkeersborden en ga zo maar door.

We kunnen Zaanstad compleet in 3D neerzetten. Dat lijkt wellicht toekomstmuziek, maar daar zijn we nu al mee bezig. Hoe zou Zaanstad 2040 er in 3D uitzien? Ik wil even wegdromen in wat zou kunnen en je meenemen op een digitale reis.

Zet je VR bril op en verken de stad. Staat het park er nog? Hoe hoog is de hoogbouw en waar zijn die parkeerplaatsen gebleven? Of start de Zaanstad 2040 app op je telefoon en wandel met behulp van augmented reality (AR)-techniek door de stad en zie hoe het centrum eruit ziet in 2040, of hoe fraai het buitengebied gebleven is ondanks dat er serieuze keuzes gemaakt zijn over het gebruik ervan.

Hoe vet zou dat zijn? Ik ben benieuwd of ons dat gaat lukken en we elkaar op onze virtuele stadswandelingen in 2040 gaan treffen. Ik kijk ernaar uit!

Lees ook de andere blogs

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl