Blog Hans Krieger

Hans Krieger, wethouder Ruimtelijke Ordening

Inwoners hebben mooie dromen

Zaanstad denkt na over de toekomst van onze spannende, boeiende stad. Dat verhaal van het Zaanstad van de toekomst is de Omgevingsvisie 2040. Die visie is eind 2020 gereed. Vanaf 2021 werken wij met de zogenaamde Omgevingswet. Deze wet zorgt voor minder regels en meer ruimte voor initiatieven die bijdragen aan de stad die we willen zijn. 

We hebben de afgelopen maanden Zaankanters uitgedaagd met ons mee te denken, hun dromen Ć©n hun nachtmerries met ons te delen. Als wethouder Ruimtelijke Ordening ben ik blij dat veel mensen, en vooral veel jongeren, op onze uitnodiging zijn ingegaan. Zelf was ik aanwezig op het St. MichaĆ«lcollege, waar 5-vwo leerlingen hun toekomstvisie presenteerden. Deze jongeren dromen van een groene, duurzame stad waar het goed wonen en werken is. Ze moeten er niet aan denken dat we al het groen vol gaan bouwen. Dan maar liever iets hoger bouwen zodat iedereen groen in zijn omgeving heeft en een eerlijke kans krijgt op een betaalbare woning. Ook willen ze dat er meer banen komen en dat we voor onze economie de samenwerking met onze grote buurgemeente Amsterdam opzoeken. En dat we goed bereikbaar zijn met de modernste vormen van schoon en duurzaam vervoer. 

We hebben gehoord wat mensen belangrijk vinden voor Zaanstad: groen, wonen en duurzaamheid worden veelvuldig genoemd. Al die dromen vechten om een plekje in de schaarse ruimte die we hebben. Bouw je woningen, zet je een buurthuis neer, leg je een park aan of een nieuw fietspad? Natuurlijk willen we recht doen aan zoveel mogelijk dromen. Dat vraagt om creatieve oplossingen en slimme combinaties. Soms ontkomen we er ook niet aan om lastige keuzes te maken.

De Omgevingsvisie is pas eind 2020 af. Na de zomer zal de raad echter al de eerste richtinggevende uitspraken doen over de richting waarin Zaanstad zich gaat ontwikkelen. De dromen spelen daarin zeker ook een rol. 

Ik ben ontzettend blij met de enorme betrokkenheid bij Zaanstad. Als je hier opgegroeid en misschien wel geboren bent, wil je ook meedenken en je stem laten horen. Menig bestuur in andere gemeenten zou hier stinkend jaloers op zijn.

Lees ook de andere blogs

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl